İhracatın pusulası Moldova'yı gösteriyor

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. 24-27 Nisan tarihlerinde Moldova'nın başkenti Kişinev'de Turkish Expo Moldova Fuarını organize ediyor.
 

 

Devletin %50 ile %80 arasında değişen oranlarda destek sağladığı fuarın tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 250 ABD Dolar, nakliye-gümrük hizmetleri hariç metrekare ücreti 200 ABD Doları olarak belirlendi.

Fuarda Sergilenebilecek Ürünler

Fuarda un, yağ ve salça gibi temel gıda maddeleri, helva, kuruyemiş, maya, bakliyat, yem katkı maddeleri, ekmek fırını, zeytin, zeytin yağı, bitki yağı, süt mamulleri, hidrofil pamuk, demir-çelik ürünleri, inşaat ve sıhhi tesisat malzemeleri, seramik ürünler, fayans, yer döşemeleri, mermer, tuğla, kiremit, alçı, çimento, prefabrik yapılar, yol yapım ve taş kırma makineleri, ambalaj ve şişeleme makineleri, deri işleme makine ve ekipmanları, tekstil makineleri, konfeksiyon makineleri, unlu mamul üreten makineler, hafif nakliyat arabaları, binek arabaları, minibüs, kamyon, otomotiv yedek parçaları, akü, oto lastiği, klima ve soğutucular, telekomünikasyon ürünleri, elektrik malzemeleri, dayanıklı tüketim malları, ev aletleri (elektrikli ve elektriksiz), bilgisayar ve aparatları, ilaç ve tıbbi malzeme, ortopedik ürünler, tekstil ürünleri, spor malzemeleri, ayakkabı, çanta, kağıt, ilaç ve kimyasal ürünler, sabun, diğer temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, ev ve mutfak eşyaları, porselen ve cam ürünler, halı, mobilya, mutfak malzemeleri, okul ve ofis araçları, kırtasiye malzemeleri, ziraat ve hayvancılıkta kullanılan malzemeler, fabrika ve atölyeler için gerekli malzeme ve aletler ile tarım makinelerinin sergilenmesinde yarar görülmektedir.


Türk ihracatçılara yeni pazarların kapısını açan Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., 24-27 Nisan 2003'te Moldova'nın başkenti Kişinev'de Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenliyor.

Orta Avrupa ve BDT ülkeleri arasındaki konumu, Rusya, Romanya ve Ukrayna gibi pazarlara yakınlığı ve ucuz işgücü ile ön plana çıkan Moldova, bölgede önemli bir potansiyel taşıyan ülke olarak dikkat çekiyor. Özellikle gıda, dericilik, şarap üretimi, tütün, konserve, tekstil, tarım-sulama konularında yatırım yapma potansiyeli bulunan Moldova, bu sektörlerde faaliyet gösteren Türk firmaları için önemli bir fırsat niteliği taşıyor. 30 milyon dolar seviyesinde Türk yatırımı olan Moldova'da çeşitli Türk firmalarının temsilcilikleri de bulunuyor.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Meral Dinçer, 2002 yılından itibaren Moldova fuarcılık şirketi Moldexpo'nun Türkiye temsilciliğini yürüttüklerini belirterek, "Bu çerçevede Moldova'daki potansiyeli gözlemleme imkanı bulduk ve 2003 yılı fuar takvimimize Moldova Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı aldık" diye konuştu.

Dinçer, Türkiye'nin Moldova'ya ihraç ettiği ürünlerin başında örme eşya, temizlik malzemesi, plastikler, elektrikli makineler, meyve, alüminyum ürünleri ve demir-çelik ürünleri, kağıt-karton, kazanlar-makineler ve giyim eşyasının geldiğine de dikkat çekti.

24-27 Nisan 2003 tarihleri arasında Moldexpo Fuar Alanı'nda düzenlenecek Moldova Türk İhraç Ürünleri Fuarı, ilk gün sadece profesyonel ziyaretçilere, diğer günler halka açık olacak. Fuarın son günü, Moldova'da tahakkuk edecek vergi, harç vb. giderlerin ödenmesi kaydıyla satış yapılabilecek.