TÜRKİYE-SURİYE İŞ KONSEYİ TOPLANIYOR
 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Suriye İş Konseyi 3-8 Şubat tarihlerinde Şam'da toplanıyor. Heyet, iş gezisi çerçevesinde Halep ve Şam'da temaslarda bulunacak.
 


Türkiye ile Suriye arasında son dönemde canlanan siyasi ilişkilerin uzantısı olarak ticari ilişkiler de ivme kazandı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesinde geçen yıl Ağustos ayında kurulan Türk-Suriye İş Konseyi Şam'a giderek ikili iş imkanlarını geliştirmenin yollarını arayacak.

Türk-Suriye İş Konseyi Ortak Toplantısı 3-8 Şubat 2002 tarihleri arasında Şam'da gerçekleştirilecek. DTM yetkililerinin de yer alacağı Türk-Suriye İş Konseyi Heyeti, gezi çerçevesinde Halep ve Şam'da temaslarda bulunacak. Heyette ağırlıklı olarak Gaziantep ve İstanbul firmalarından olmak üzere 130'u aşkın firma temsilcisi yer alacak. Bunun yanı sıra heyette, DTM, DEİK, İzmir Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Odası, Kayseri Sanayi Odası'ndan yetkililer de bulunacak.

Türk-Suriye İş Konseyi Heyeti, 3 Şubat'ta İstanbul'dan Halep'e hareket edecek. Halep Ticaret Odası'nda 4 Şubat'ta yapılacak toplantının ardından işadamları ikili görüşmelerde bulunacak. Heyet, 5 Şubat'ta Halep'ten Şam'a geçecek ve 6 Şubat'ta Türk-Suriye İş Konseyi Ortak Toplantısı gerçekleştirilecek. İş Konseyi Heyeti, 6 ve 7 Şubat'ta Suriyeli partnerleriyle bir araya gelerek ikili görüşmelerde bulunacak, heyet 8 Şubat'ta İstanbul'a dönecek.

DEİK tarafından düzenlenecek gezinin organizasyonu Forum Fuarcılık A.Ş.'nin yan kuruluşu olan 3F Turizm Seyahat Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirilecek.
.

Türkiye-Suriye İlişkileri
 

Türkiye'nin Suriye'ye ihracat potansiyelinin 1-1,5 milyar dolar olduğu belirtilmekte, ilişkilerin geliştirilmesi halinde bu rakamın 5 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmektedir.
Gelişen ticari ilişkilerde istatistiklere yansımayan, fakat önemlilik arz eden sınır ve bavul ticareti de dikkate alındığında, Suriye dış ticaretinde ülkemiz, ilk sıralarda yer almaktadır. Suriyeli firmalar, ülkemizin sanayileşme düzeyini bilmekte, mallarımızın kalitesini, standardını beğenmekte ve fiyatlarımızı cazip bulmaktadır.
Suriye, Türkiye'den bitkisel yağ, sentetik iplikler, demir-çelik mamulleri, çimento başta olmak üzere genellikle ara malı niteliğindeki mallar satın almaktadır. Son yıllarda kimyasal mamuller ve makine ekipman ihracatımızda da önemli artışlar gözlenmektedir.

İhracatçıya Suriye Fırsatı

Halep'te 6-9 Haziran 2002 tarihlerinde düzenlenecek Türk İhraç Ürünleri Fuarı çok sayıda yatırımcıyı Suriye pazarı ile buluşturacak. Forum Fuarcılık A.Ş.'nin düzenlediği fuara katılım için 6 Mayıs'a kadar başvurulabilecek. Turkish Expo Halep 2002 Halep Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın tüm hizmetler dahil m² ücreti 250 ABD Doları'dır.