TÜRKİYE'NİN RENKLERİ ALMANYA'DA
 

Türkiye'nin 81 ili Ankara'daki İller Kültür Fuarı'ndan sonra Almanya'da biraraya gelecek. Köln'de 12-16 Haziran 2002 tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar, hem Türkiye'nin kendini çok yönlü olarak Avrupa'ya tanıtmasına hem de Almanya'daki Türklerin, Türkiye'ye özlemlerini gidermelerine aracı olacak.
 


Anadolu mozaiğini, 81 ilin renkleriyle Almanya'ya taşıyacak "Köln İller Kültür Fuarı" 12-16 Haziran tarihleri arasında Köln'de açılacak. Fuara ilişkin protokol
Köln'de Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın da katıldığı törende imzalandı.

Ankara'da geçen yıl ilki gerçekleştirilen "İller Kültür Fuarı" bu yıl uluslararası platforma taşınıyor. Anadolu mozaiği, 81 ilin kültürel zenginliği önce Ankara'da, sonra Almanya'da buluşuyor.

Almanya'nın Köln kentinde 12-16 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek "Köln İller Kültür Fuarı"na ilişkin protokol, Forum Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Köln Fuarı Genel Müdürü Jan Pothof ve SMC Genel Müdürü Mehmet Ali Karademir tarafından imzalandı. Köln Sanayi ve Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen imza törenine Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın yanı sıra Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma, Berlin Büyükelçisi Osman Korutürk, Köln Başkonsolosu Mehmet Sertaç Sönmezay, Düsseldorf Başkonsolosu Ateş Öktem ile çok sayıda Alman ve Türk işadamı katıldı.

Kültür Bakanı İstemihan Talay törende yaptığı konuşmada, Anadolu'nun kültürel zenginliğinin Almanya'ya taşınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Köln'ün aynı zamanda bir kültür şehri olduğunu ifade eden Talay, Köln BüyükşehirBelediye Başkanı Fritz Schramma'ya böyle bir projeyi desteklediği için teşekkür
etti.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma da törende yaptığı konuşmada, böylesi bir fuarı desteklemekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Almanya ile Türkiye arasında sadece ekonomik ilişkilerin değil, kültürel ilişkilerin de gelişmesinin önemine işaret eden Schramma, Köln Belediyesi olarak Türkiye-Almanya ilişkilerinde merkez olmayı hedeflediklerini söyledi.

"Köln İller Kültür Fuarı" başta T.C. Kültür Bakanlığı, Kuzey Ren Westfalia Kültür Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Köln Ticaret ve Sanayi Odası ile Köln Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kurum ve kuruluş tarafından destekleniyor. Köln Fuar Merkezi'nde 12 Haziran'da açılacak ve dört gün sürecek fuar Forum Fuarcılık A.Ş., Dünya Gazetesi ve SMC Mediengesellschft GmbH tarafından düzenleniyor.
 

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, geçen yıl Ankara'da düzenlenen Renk Renk Türkiye Fuarı'nı 2.5 milyonu aşkın Türk'ün yaşadığı Almanya'ya taşıyarak her iki kültürün bir kez daha kaynaşmasına olanak tanıdıklarını ifade etti. Dinçer, şunları söyledi:

"Büyük bir organizasyon olarak değerlendirdiğimiz fuarımızda birbirinden farklı dokuya sahip olan 81 ilimiz, kendine özgü kültürel ve turistik değerlerini Köln'de sergileme olanağı bulacaklar. Fuarın amacı, üç kuşaktır Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın öz kültürü ile kucaklaşmasını sağlamak, evrensel değerler taşıyan Türk kültürünü Almanlarla paylaşmaktır. Fuarın aynı zamanda iki ülke arasındaki işbirliğine, yatırıma, dış ticaret ve turizme katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Her iki ülkeden işadamlarının da böyle büyük bir buluşmada kendilerini daha kapsamlı tanıtma imkanı bulacağına inanmaktayız."

Fuar toplam 14.000 m²lik alanda gerçekleştirilecek. Bu alanın bir bölümünde illerimiz kültür ürünlerini sergileyip turistik değerlerini tanıtırlarken, diğerbölümünde ise yöresel (Osmanlı, Ege, Karadeniz, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Hatay, Adana vb.) mutfaklar açılacak. Fuara destek olacak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak isteyecek Türk ve Alman firmaları ise 6.000 m²'lik bir bölümde ürünlerini halkın beğenisine sunacak.

Fuar boyunca, her gün bir star sanatçı çıkmak üzere konserler, halk oyunları gösterileri düzenlenecek. Ayrıca, Türkiye ve Almanya'daki Türkler de kendiyörelerini tanıtıcı sanatsal aktiviteler gerçekleştirecek.

Fuarın yapılacağı yer olarak Köln'ün seçilmesinde en önemli etken hem Almanya'da en çok Türk'ün bu eyalette yaşıyor olması hem de Avrupa'nın diğer ülkelerinde yaşayan Türklerin Köln'e daha kolay ulaşabilmesi oldu.