"İnşaat yatırımı yapın"
Türkiye-Irak 13. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarına katılmak üzere Ankara'ya gelen Irak Petrol Bakanı Ameer Mohammad Rasheed, Türk firmalarının Irak pazarında daha aktif olmalarını isterken, "Türk firmaları sadece ihracatı arttırmamalı, aynı zamanda mal ve hizmetleri de çeşitlendirmelidir" dedi. Rasheed, Türk firmalarını, bürokratik işlemlerin kolaylığı nedeniyle Türkiye sınırındaki serbest bölgede yatırım yapmaya davet etti. Rasheed, Irak'ta özellikle inşaat alanında önemli iş imkanları bulunduğunu söyledi.
Türkiye-Irak 13. Dönem KEK toplantıları, 24-27 Temmuz tarihlerinde Ankara'da yapıldı. KEK Eşbaşkanı ve Irak Petrol Bakanı Ameer Mohammad Rasheed ve beraberindekiler, önce İstanbul'da İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeleriyle biraraya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Rasheed, Irak ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde BM Güvenlik Konseyi'nin son kararının olumlu etki yarattığını belirtti. Rasheed, "Türk firmalarının performansı genel olarak iyi olmakla beraber tamamlayıcı bir ilişkinin kurulması gerekmektedir. Türk firmaları, Irak pazarında daha aktif olarak sadece ihracatı arttırmakla kalmamalı aynı zamanda mal ve hizmetleri de çeşitlendirmelidir" diye konuştu.
Irak'taki inşaat projelerinin oldukça sınırlı olduğuna dikkat çeken Rasheed, "Iraklı firmalar konut inşaatlarını kendileri yapmaktadırlar. Buna karşılık Irak sanayini modernleştirmek üzere sanayi projelerine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Konut programı henüz somutlaşmamakla beraber, bu tür projelerin alınması için fiyat açısından Türk firmalarının son derece rekabetçi olması gerekmektedir. Irak ile Türkiye arasında doğalgaz hattının açılması ile birlikte inşaat alanındaki imkanlar artacaktır" dedi.
Toplantıda taleplerini dile getiren Türk tarafı ise Irak ile inşaat, tekstil ve hazır giyim konularında daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti. Türk tarafı adına konuşan üyeler, Irak heyetine isteklerini şöyle sıraladı:
"Irak'ın ihtiyacı olan sanayi projelerinde yer almak istiyoruz. Özel sektörün karşılıklı yatırımları teşvik edilmelidir. Türkiye-Bağdat demiryolu düzenli olarak çalışmalı, Irak'ta Türk firmalarına ofis açma izni verilmesine ilişkin formaliteler kolaylaştırılmalıdır. Irak'a girmek isteyen işadamlarına çok girişli vize verilmeli, iletişim kolaylıkları sağlanmalıdır. İkili protokol çerçevesinde sözleşme yapan Türk firmalarına ödemelerin 14 gün içinde yapılması sağlanmalıdır. Türk inşaat firmalarının, petrol karşılığı Irak'ta inşaat işleri yapmaları teşvik edilmelidir. Irak'a ortak yatırımları çekme yönünde inşaat firmaları büyük rol oynayacaktır."
Görüşmelerin ardından Iraklı heyet, KEK toplantısına katılmak üzere Ankara'ya hareket etti. KEK toplantısının açılışında konuşan Türk tarafı başkanı ve Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı, Irak ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticaretin, yıldan yıla yükselen bir eğilim izlediğini söyledi. Türkiye'nin, Körfez Savaşı'na kadar Irak ile 3 milyar dolara yakın bir ticaret hacmine sahip olduğunu hatırlatan Gaydalı, ambargo sonrası bu rakamın 251 milyon dolarda kaldığını dile getirdi. 1998 yılından bu yana, iki ülke arasındaki ticaret hacminde bir büyüme eğilimi görüldüğünü vurgulayan Gaydalı, Türkiye'nin bu eğilimi daha da yükseltmeyi amaçladığını söyledi.
Petrol Bakanı Rasheed ise 1990 yılından itibaren Irak'a uygulanan ambargonun sadece Irak'ı değil, Türkiye'yi de etkilediğini belirtti. 2000 yılında, Irak ile komşu ülkeler arasında MOU kapsamında, sınırlı bir mal mübadelesi yapıldığını söyleyen Rasheed, "İki ülke ticareti 1997'de 160 milyon dolar seviyesindeyken, 2000 yılında 700 milyon dolara yükselmiştir. Sınır ticareti ile bu rakam 2 milyar dolara doğru tırmanmıştır" diye konuştu.
Rasheed ve Gaydalı, tüm bu çalışmaların işadamlarının önünü açmaya yönelik olduğunu söyledi. Her iki bakan da Türk firmalarının Irak'ta özellikle inşaat alanında önemli iş imkanlarının bulunduğunu belirtti.
Bağdat'a iş gezisi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi tarafından 29 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Bağdat'a iş gezisi düzenlenecek. İşadamlarının Bağdat'taki yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri için gerçekleştirilen gezinin organizasyonunu Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin yan kuruluşu olan 3F Turizm Seyahat Ltd. Şti. yapacak.
Geziye katılacak işadamları 29 Ağustos Çarşamba günü İstanbul'dan Bağdat'a hareket edecek. Perşembe günü bakanlık görüşmeleri ve büyükelçilikte verilecek resepsiyona katılacak olan işadamları gezi süresince Bağdat'ın en büyük otellerinden Al Rasheed Hotel'de konaklayacaklar.
Cuma günü yapılacak Irak bilgilendirme toplantısının ardından, işadamları için bir de şehir turu gerçekleştirilecek. Haftasonunu bakanlık toplantıları, özel sektör görüşmeleri ile değerlendirecek olan işadamları, 3 Eylül Pazartesi günü yapacakları bakanlık görüşmelerinin ardından Türkiye'ye hareket edecekler.
DEİK Bağdat iş gezisine katılmak isteyenler için son başvuru tarihi 13 Ağustos 2001. Geziyle ilgili bilgi 3F Turizm Ltd.'nin (312) 419 80 45 no'lu telefonlarından alınabilir.
Ana Sayfa |
|