Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 24-27 Ekim 2001 tarihlerinde düzenlenecek 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın, Türkiye-Azerbaycan ticari ilişkilerine yeni ivme kazandırması bekleniyor. 

Fuara katılan firmalara devletin yanı sıra KOSGEB de destek veriyor.

Orta Asya ve Ön Asya'nın merkezinde yer alan ve bölgenin önemli ticaret yollarının üzerinde bulunan Azerbaycan, Türk yatırımcılar için hazırlanıyor. Forum Fuarcılık A.Ş., tarafından düzenlenen "Turkish Expo 2001 Bakü- 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı", bu pazara girmek isteyen firmalarımıza iyi bir fırsat sunuyor. 

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Avrupa Oteli Sergi Salonu'nda düzenlenecek fuar, 24-27 Ekim tarihlerinde açık kalacak. Fuara 50'yi aşkın firmanın katılması bekleniyor.

Forum Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Azerbaycan'ın benzer tüketim alışkanlıkları nedeniyle Türkiye için cazip bir pazar olduğunu belirterek, "Dil, gelenek-görenek gibi konularda iki ülke arasında dikkat çeken benzerlikler bulunuyor. Azerbaycan, siyasi bağımsızlığını kazandığında kendisini tanıyan ilk ülke olması nedeniyle Türkiye ile ilişkilerine büyük önem veriyor. Siyasi ilişkilerinin yanında, ticari ilişkilerini de geliştirmek için çaba harcıyor" dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin Bakü-Ceyhan Boru Hattı Projesi ile doruğa çıktığını vurgulayan Dr. Dinçer, Azerbaycan'da halen değişik sektörlerden 600 dolayında Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade etti. Dinçer, Türk firmalarının Azerbaycan'da 1.5 milyar dolar yatırım yaptığının tahmin edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Türk işadamları, Azerbaycan'daki çağdaş inşaatlara ve her alanda kullanılan teknolojiye imzalarını atarken, Nahçıvan Özerk Bölgesi sadece Türkiye ile yapılan tek taraflı ticaretten geçimini sağlamaktadır. Ayrıca Azerbaycan'da serbest bölgelerin kurulmasına ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir. Azerbaycan Meclisi'nde bekleyen yasa tasarısıyla Bakü, Astara ve Sumgayıt'da üç serbest bölgenin kurulması öngörülmektedir. Büyük olanaklar sağlayan serbest bölgelerin Türkler tarafından kurulup işletilmesi için şimdiden bu pazarda yer almakta fayda vardır." 

Azerbaycan'ın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını kaydeden Dr. Dinçer, Azerbaycan'a yönelik ihracatın daha da artırılması için bütün koşulların uygun olduğunu söyledi.

Dr. Dinçer, Azerbaycan'ın Türkiye'den aldığı ürünler arasında gıda, tekstil, mobilya, temizlik malzemesi, inşaat makine ve malzemeleri, çeşitli makineler, elektronik eşya ve iletişim araçlarının ağırlıkta olduğunu belirterek, Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın bu pazara girebilmek açışından önemli fırsatlar yarattığını kaydetti. 1996 yılından beri düzenlenen fuarın geçmiş yıllarda büyük ilgi gördüğünü ifade eden Dinçer, "Bu fuara katılan Türk firmaları Azerbaycan'da önemli iş bağlantıları kurdu, anlaşmalar yaptı ve şube açtı" şeklinde konuştu. 

Fuarın Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu'yla işbirliği yapılarak düzenlendiğini söyleyen Dinçer, fuar kapsamında iki günlük bir iş gezisi gerçekleştirileceğini, Türk ve Azeri işadamlarının ikili görüşmeler yapmasının sağlanacağını anlattı.

Dinçer, fuarın büyük bir kampanyayla yürütüldüğünü, fuar öncesi ve sırasında Azerbaycan gazetelerine ilanlar verileceğini, televizyon ve radyo programları yapılacağını ifade etti.

Dinçer, fuarın devlet ve KOSGEB tarafından da yüzde 50-80 arasında değişen oranlarda desteklendiğini, katılan firmaların bu desteklerden yararlanabileceğini belirtti.

Tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 250 Dolar olan fuar için başvurular 1 Ekim 2001 tarihinde sona erecek.

Fuarla ilgili ayrıntılı bilgi Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin 0 312 419 19 32 numaralı telefonundan ve www.forumfuar.com. adresinden alınabilir.

Fuarda sergilenebilecek ürünler

Üretimde kullanılacak hammaddeler, dayanıklı tüketim malları, gıda, mobilya, tekstil, inşaat makine ve malzemeleri, tarım makineleri, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, her türlü makine ve ekipmanları, elektronik eşyalar, iletişim cihazları, spor malzemeleri, kozmetik ürünler, tıbbi aletler, ilaç, temizlik ürünleri ve ambalaj malzemeleri.



Ana Sayfa