Tekfen: Körfez Savaşı’nda bile Bağdat ofisimizi kapatmadık Körfez Savaşı’nda bile Bağdat ofisini açık tutan Tekfen Dış Ticaret’in Irak pazarındaki toplam cirosu 1 milyar doları aşıyor.
Yüzlerce firma Körfez Savaşı sırasında Irak’ı terk ederken, bir Türk şirketi her şeye rağmen Irak’ta kaldı ve başarıya ulaştı.
Tekfen Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Mete Paksoylu, Irak’a 80’li yılların başında ihracata başladıklarını, büyüyen ticaret hacmine paralel olarak pazardaki paylarını artırmak ve kalıcılığı sağlamak amacıyla 1984 yılında Tekfen Bağdat Ofisi’ni hizmete açtıklarını kaydederek, “1991 yılında başlayan Körfez Savaşı’na kadar pazardaki aktif ticaret faaliyetlerimizi sürdürdük. Tekfen, savaş süresinde de ofisini kapatmayarak yerel müşterileriyle ticaretine devam eden az sayıdaki dünya firmalarından biridir” diye konuştu.
Tekfen’in, kurulduğu 1981 yılından bu yana hedef pazarlarından biri olarak belirlediği Irak’taki 1 milyar doları aşan toplam cirosuyla güvenilirliği ve sürekliliğini korumayı başardığını vurgulayan Paksoylu, şöyle devam etti:
“Petrol, elektrik, ticaret, ziraat, gıda ve su işleri bakanlıklarının açtığı ihalelere katılan şirketimiz, ülkemizin ve dünyanın önde gelen üreticileriyle çalışarak malzeme temini yoluyla ihracat gerçekleştirmektedir. Portföyünde yaklaşık 150 değişik kalem mal bulunan Tekfen Dış Ticaret A.Ş. müşterilerine bu çeşitliliği sağlarken hızlı ve tatminkâr satış sonrası hizmetlerde de üstün başarıyı yakalamıştır. Yeni binyıla girdiğimiz şu günlerde de ticaret kapasitesini kalitesiyle birlikte artırmaktadır.”
Paksoylu, Irak pazarının özellikle Türk firmalarınca diğer pazarlara nazaran ciddiye alınması gerektiğine de işaret etti.
Eti, Irak’a 522 ton bisküvi gönderecek
Dünya Gıda Örgütü’nün Irak için düzenlediği “enerji bisküvisi” ihalesini Eti kazandı. Eti Pazarlama A.Ş. yetkililerinden alınan bilgiye göre, Birleşmiş Milletler’e bağlı olarak çalışan Dünya Gıda Örgütü, ihtiyacı olan ülkelere yiyecek yardımında bulunuyor. Bu kapsamda yıl içinde Irak’a gidecek 522 ton enerji bisküvisi için açılan ihalenin tamamını Eti aldı.
Metiş Holding de ofis açıyor
Ankara merkezli Metiş Holding A.Ş., Bağdat’ta ofis açmaya hazırlanıyor. Irak’la ilk ticari ilişkilerini, bünyesindeki Kaz Pazarlama A.Ş. aracılığıyla 1996 yılında başlatan şirket, önümüzdeki aylarda Bağdat ofisini faaliyete geçirmeyi planlıyor.
Kas Pazarlama A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mithat Diri, 9-14 Şubat tarihlerinde holding uçağıyla Irak’a yardım malzemesi götürdüklerini bildirdi. Aynı çalışmayı Aralık 2000’de de yaptıklarını ve Alman ortak R. Stahl şirketi ile Irak’ta teknik bir seminer verdiklerini anımsatan Diri, bundan sonraki adımın Bağdat’ta ofis açmak olduğunu kaydetti. Mithat Diri, ofisin çalışmalarına bayramdan sonra başlayacağını kaydetti. Kas Pazarlama’nın holdingde dış ticaret görevini üstlendiğini vurgulayan Diri, şunları söyledi:
“Şirketimizin Türkiye iç pazarı için geliştirdiği temsilcilik departmanı yanında Irak’a olan ihracatı da göz dolduruyor. Eski yıllarda gıda maddesi ağırlıklı gerçekleştirdiğimiz ihracat bir yıldır sanayi ekipmanları ile yer değiştirdi. İnşaat, hizmet, sanayi, enerji ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren Metiş Holding bünyesindeki Kas Pazarlama, iş tecrübesiyle grup içinde yol gösterici bir misyona sahiptir.”
Irak’ta birçok fuara katılan Kas Pazarlama, bu ülkede birlikte çalıştığı şirketlerin eğitim ve teknolojik yenilikleri öğrenme taleplerine de yanıt veriyor.
Bu arada Mesa’nın da Bağdat’ta bir ofis açacağı öğrenildi.
Irak, TBMM heyetini ağırladı
TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerden 12 milletvekili, çocuk ve anneler başta olmak üzere Irak halkının sağlık ve beslenme durumuyla ilgili hastanelerdeki tedavi koşullarını yerinde görmek amacıyla Bağdat’a gitti. Bağdat’ta 12-15 Şubat tarihlerinde incemelerde bulunan DSP İzmir Milletvekili Suat Çağlayan başkanlığındaki heyet, beraberinde tıbbi malzeme ve ilaç da götürdü. Heyet, ambargo koşullarının BM tarafından yumuşatılması sonucu dış dünyayla ticaretini önemli ölçüde artıran Irak ile etkili bir ticari ortaklığın noktalarını saptamak için de görüşmelerde bulundu.
Diyarbakır’da eğitim programı
Diyarbakır GAP Girişimci Destekleme Merkezi (GAP-GİDEM), Diyarbakır Ticaret Odası (DTO), Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) ile Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Bölge Ülkeleri ile İhracat Olanakları” konulu eğitim programı 14-15 Şubat’ta Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Programın ilk günü yapılan ve Forum A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül’ün de konuşmacı olarak katıldığı panelde Türkiye’nin doğu ve batı komşularıyla ihracatı masaya yatırıldı. Ürün pazar araştırmaları ve ihracat yolları, ihracatta devlet yardımlarının ele alındığı eğitim programında OHAL Valisi Gökhan Aydıner, Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, GÜNSİAD Başkanı Bedrettin Karaboğa, DTO Başkanı Kudbettin Arzu, DTM Anlaşmalar Genel Müdürlüğü’nden Atilla Kızılaslan ile İhracat Genel Müdürlüğü’nden Şinasi Seçen de katılımcıları bilgilendirdi.
|