İhracatın yeni rotası: IRAK

 

Türk firmalarına Irak kapılarını açmak için 2002 yılında da işbaşında olacaklarını söyleyen Aygül, gelecek yıl ilk olarak "Turkish Expo 2002-Bağdat 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı"nı gerçekleştireceklerini bildirdi. 2001'deki ihraç ürünleri fuarına 157 firmanın katıldığını ve bunun bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş katılımlı Türk ihraç ürünleri fuarı olduğunu kaydeden Aygül, 2002'deki fuar için 200 firmayı Irak'a götürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bağdat Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenecek fuar kapalı ve açık olmak üzere toplam 15.000 m² alanda gerçekleştirilecek. Toplam yedi ayrı holde yedi ayrı sektörde düzenlenecek fuarın ilk iki günü resmi görevliler ile işadamlarına, son üç günü halka açık olacak. Workshoplar, seminerlerle desteklenecek fuar sırasında Türk firmalarının Irak'taki bakanlıklara kayıt işlemleri de yapılacak.

Fuar sırasında müzik dinletisi, halkoyunu gösterisi, defile, sinevizyon gösterimi gibi Türkiye'yi tanıtıcı sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek ayrıca bir "Türk gecesi" düzenlenecek.

Tüm hizmetler dahil m² ücreti 350 dolar olan fuara katılım için 1 Mart 2002'ye kadar başvurulabilecek.
 

Forum Fuarcılık, 2002 yılında 1-14 Kasım tarihleri arasında Bağdat 35. Uluslararası Fuarı'nın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu da gerçekleştirecek. 2000 ve 2001 yıllarında fuarın en büyük katılımcısı olan Türkiye, 2002'de de yine en büyük katılımcı olmaya aday. Bağdat 34. Uluslararası Fuarı'nda Iraklı yetkililerden büyük ilgi gören Türk Holü önemli iş bağlantılarına sahne olmuştu.

Aygül, Irak'ın yapacağı alımlarda fuara katılan firmalara öncelik vermesi nedeniyle Bağdat Uluslararası Fuarı'nın Irak'ta iş yapmak isteyen firmalar için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Irak'ta neler satabilirsiniz

Müteahhitlik hizmetleri, yapı malzemeleri, inşaat malzemeleri, petrol-doğalgaz sanayi ekipmanları, telekomünikasyon teçhizatı, elektrik direkleri, iletim hatları, aydınlatma elemanları, kablolar, jeneratör, güç iletim sistemleri, klima, duy-akım anahtarları, sigorta, fiş, priz, elektronik malzemeler (TV, video, müzik seti), bilgisayar ve ekipmanları, telefon ve telefon santralı, cep telefonu ve aksesuvarları, otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, ambulans, her türlü oto yan sanayi ürünü, oto aksesuvarları, araç teçhizatları, römork ve çekerler, iç-dış lastikler, iş makineleri, imalat makineleri, değirmen makineleri, ahşap işleme makineleri, metal işleme makineleri, kaynak makineleri, kapı-pencere doğrama makineleri, bakliyat, hububat, ekmeklik buğday, un, salça, çay, şeker, şekerleme, dondurulmuş gıda, bisküvi, çikolata, sıvı yağ-margarin, maya, baharat, taze meyve-sebze, kuru ve kurutulmuş meyve, kabuklu meyve, kuruyemiş, alkollü ve alkolsüz içecekler, sulama ekipmanları, ambalaj makineleri, gıda makineleri, tarım makineleri, soğutma makineleri, dondurma makineleri, sabun-deterjan gibi temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, kâğıt, defter, kalem vb. kırtasiye malzemeleri, ofis araçları, tıbbi cihazlar, ortopedik ürünler, medikal malzeme, süs eşyaları, kadın, erkek ve çocuk giyim eşyaları, çorap, iç çamaşır, gömlek, pantolon, kumaş, spor ayakkabı, ayakkabı malzeme ve aksesuvarları, deri hammaddeli ürünler, kaliteli deri ürünleri, ev tekstil ürünleri, ev ve büro mobilyaları, halı, plastik masa, sandalye, mutfak eşyaları, otel ekipmanları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları.


Forum Fuarcılık A.Ş., Türkiye için artık "vazgeçilmez pazar" haline gelen Irak'ın kapılarını Türk firmalarına açmak için 2002 yılında da iki önemli organizasyona imza atacak.

Forum A.Ş., 1-5 Nisan 2002 tarihleri arasında "Turkish Expo 2002-Bağdat 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı"nı düzenleyecek ve 1-14 Kasım 2002 tarihleri arasında Bağdat 35. Uluslararası Fuarı'nın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu gerçekleştirecek.


Körfez Savaşı sonrası yeniden yapılanma sürecine giren Irak, ambargonun yumuşatılmasıyla birlikte birçok ülke için önemli bir pazar haline geldi. Türkiye'nin ihracatta belli ülkeler kıskacından kurtulması için komşu ülkelerin hedef pazar olarak belirlenmesiyle birlikte ihracatın rotası Irak'a yöneldi.

Irak pazarının potansiyelini 1995 yılında keşfeden Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., bu tarihten itibaren Bağdat Uluslararası Fuarı'nın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu gerçekleştirmeye başladı, 1997'den itibaren de Bağdat'ta üç kez "Türk İhraç Ürünleri Fuarı" düzenledi.

Forum Fuarcılık A.Ş., Türkiye için artık "vazgeçilmez pazar" haline gelen Irak'ın kapılarını Türk firmalarına açmak için 2002 yılında da iki önemli organizasyona imza atacak. Forum A.Ş., 1-5 Nisan 2002 tarihleri arasında "Turkish Expo 2002-Bağdat 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı"nı düzenleyecek ve 1-14 Kasım 2002 tarihleri arasında Bağdat 35. Uluslararası Fuarı'nın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu gerçekleştirecek.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, Irak'ın büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek, "İhtiyaç duyduğu malzemeleri bizim diğer ülkelerden daha uygun koşullarda verebilmemiz ve Türk ürünlerinin kaliteli olması nedeniyle Irak, göz ardı edilmemesi gereken bir ülkedir. Ayrıca Irak, son dönemde Türkiye'nin yaklaşımından memnuniyetini, alımlarında Türk ürünlerine öncelik vererek göstermektedir" dedi.

Irak'a ihracatın 2000 yılında % 55 oranında arttığını, 2001'in ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 148 artış gösterdiğini anlatan Aygül, Irak'ın gıda ve tıbbi ürünlerin yanı sıra makine, inşaat, ulaştırma, petrol ve telekomünikasyon sektörleri için önemli bir pazar olduğunu söyledi.

Irak'a ihracatta 2.5 milyar doların hedeflendiğini kaydeden Aygül, şöyle devam etti:

"Bağdat'ta 7-11 Mayıs 2001 tarihlerinde şirketimizin düzenlediği Bağdat 3. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na 157 firmanın katılması Türk firmalarının Irak pazarına artan ilgisinin en güzel örneğiydi. 5.500 m² kapalı alan, 550 m² açık alanda gerçekleştirilen ihraç ürünleri fuarına Iraklı yetkililerin ve firmaların ilgisi büyük oldu ve firmalarımız 300 milyon dolar tutarında iş bağlantısı gerçekleştirdi.

Şirketimiz tarafından 10-13 Eylül 2001 tarihlerinde düzenlenen "Bağdat İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı"nda Türk firmaları 70 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptı. 1-14 Kasım 2001 tarihlerindeki Bağdat 34. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nda ise ABD'nin Afganistan'a gerçekleştirdiği operasyon dönemine denk gelmesine karşın 161 Türk firması ürünlerini sergiledi. Fuarda firmalarımız önemli bağlantılar gerçekleştirdi ve birçoğu, Irak pazarında kalıcı yatırımlar için işbirliği yaptı."