Daha yapılacak çok iş var
 

Azerbaycan genelinde, Türk sermayesiyle kurulan 800'den fazla firmanın çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğini ifade eden Dinçer, şunları söyledi:

"Türk işadamları, Azerbaycan'daki çağdaş inşaatlara ve her alanda kullanılan teknolojiye imzalarını atarken, Nahçıvan Özerk Bölgesi sadece Türkiye ile yapılan tek taraflı ticaretten geçimini sağlamaktadır. Ayrıca Azerbaycan'da serbest bölgelerin kurulmasına ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir. Azerbaycan Meclisi'nde bekleyen yasa tasarısıyla Bakü, Astara ve Sumgayıt'da üç serbest bölgenin kurulması öngörülmektedir. Büyük olanaklar sağlayan serbest bölgelerin Türkler tarafından kurulup işletilmesi için şimdiden bu pazarda yer almakta fayda vardır."

Dinçer, Azerbaycan'ın Türkiye'den aldığı ürünler arasında gıda, tekstil, mobilya, temizlik malzemesi, inşaat makine ve malzemeleri, çeşitli makineler, elektronik eşya ve iletişim araçlarının ağırlıkta olduğunu belirterek, Türk İhraç Ürünleri Fuarı yoluyla ülkedeki Türk sermayesinin giderek arttığını dile getirdi.
23-26 Eylül 2002 tarihleri arasında düzenlenecek Bakü 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 250 ABD Doları'dır. En küçük stand 9 m²'dir.
Fuarla ilgili ayrıntılı bilgi Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin 0 312 419 19 32 nolu telefonundan veya www.forumfuar.com adresinden alınabilir.
 

FUARDA SERGİLENEBİLECEK ÜRÜNLER

Üretimde kullanılacak hammaddeler, dayanıklı tüketim malları, gıda, mobilya, tekstil, inşaat makine ve malzemeleri, tarım makineleri, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, her türlü makine ve ekipmanları, elektronik eşyalar, iletişim cihazları, spor malzemeleri, kozmetik ürünler, tıbbi aletler, ilaç, temizlik ürünleri, ambalaj malzemeleri.


Türkiye ile tarihi ve kültürel bağları bulunan Azerbaycan, 2002 yılında Türk yatırımcıların gözdesi olacak. 2001'de düzenlenen Bakü 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'ndan başarılı iş bağlantılarıyla dönen işadamlarımız, 23-26 Eylül 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Turkish Expo 2002 Bakü Fuarı için şimdiden hazırlanmaya başladı.

Türkiye ile tarihsel ve kültürel bağları bulunan ve Orta Asya'da önemli ticaret yollarının üzerinde yer alan Azerbaycan, Türk işadamları için yatırım fırsatını sürdürüyor. 2001 yılında düzenlenen Bakü 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'ndan yüksek oranlarda iş bağlantılarıyla dönen yatırımcılar, Turkish Expo 2002 Bakü için şimdiden hazırlanmaya başladı.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin 1996 yılından bu yana Bakü'de düzenlediği Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Türk yatırımcılara cazip yatırım olanakları yarattı. Türkiye'nin, Azerbaycan'a en çok ihracat yapan ülkeler arasında ikinci sıraya yükselmesinde, düzenlenen fuarların büyük etkisi olduğu belirtiliyor.

Turkish Expo 2001 Bakü Fuarı'na 65 firma katılırken, firmalar % 80 oranında iş bağlantısı gerçekleştirdi. Azeri işadamlarıyla birebir görüşme olanağı bulan ihracatçılarımız, Forum Fuarcılık ve Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu'nun birlikte organize ettiği iş toplantılarına da katıldı.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik ihracatının daha da artması için bütün koşulların uygun olduğuna dikkat çekti. İki ülke arasındaki tüketim alışkanlıklarının benzer olmasının, Türkiye açısından avantaj sağladığını kaydeden Dinçer, "Azerbaycan, siyasi bağımsızlığını kazandığında kendisini ilk tanıyan ülke olması nedeniyle Türkiye ile ilişkilerine büyük önem veriyor. Siyasi ilişkilerin yanında ticari ilişkilerini de geliştirmek için çaba harcıyor. Son yapılan fuarda, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, Türk yatırımcıların en çok özelleştirme çalışmalarına ilgi duyduğunu belirterek, Azerbaycan'a yabancı sermaye girişini kolaylaştırmak için, ticari alandaki yasalarla ilgili çeşitli reformlar yapıldığını anlatmıştır. Bütün bu gelişmeler yatırımcılarımız tarafından dikkate alınmalıdır" diye konuştu.