Türk firmalarının Irak başarısı

 

Fuarda, Türk firmalarının yakaladığı başarı ve ihalelerde Türk firmalarının ön sıralara çıkmasında Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in Bağdat'ta gerçekleştirdiği yoğun ziyaretlerin büyük etkisi olduğu ifade ediliyor.

Fuara katılan firmalar
Abdi İbrahim İlaç Sanayi, Aksa Jenaratör, AMS Medikal, Bilim İlaç Sanayi, Çağdaş Elektronik, Dolsan Medikal Mobilyalar, Eczacıbaşı, Elmed, Hayat Tıbbi Aletler, Hipokrat, İlsan İlaç, İzmir Ortopedi ve Tıbbi Korse Sanayi, Kurtsan Medikal A.Ş., Medikal 2000, Mustafa Nevzat İlaç Sanayi, Nobel İlaç Sanayi, Nüve, Orhan Boz Tıbbi Malzeme, Özgenç Sağlık Araçları, PCK Elektronik Sanayi, Petaş, Plas-Set, Ram Dış Ticaret A.Ş., Seyitler Kimya, Soft Havlu Sanayi, Tepa, Unifar, Enel Enerji.


3 günde 13 konferans, 3 ameliyat

KONFERANSLAR

Laparoscopic Difficult Cholecystectoemies
Doç. Dr. Musa AKOĞLU (Sağlık Bakanlığı)

Scolliosis Surgery
Op. Dr. Şükrü SOLAK (Sağlık Bakanlığı)

Diabetic Retinapathy at Laser Treatment
Op. Dr. Hikmet SARIKATİPOĞLU (Sağlık Bakanlığı)

Laparoscopic Assisted Heal Pouch Anal Anastomosis
Doç. Dr. Musa AKOĞLU (Sağlık Bakanlığı)

Current Approach in Treatment Age Releated
Macular Degeneration
Op. Dr. Hikmet SARIKATİPOĞLU (Sağlık Bakanlığı)

Diagnosis and Treatment of Pediatric Arrhytmias
Doç. Dr. Filiz ŞENOCAK (Sağlık Bakanlığı)

Vertibra Fractures
Op. Dr. Şükrü SOLAK (Sağlık Bakanlığı)

Recent Advances in The Surgial Management of the
Single Verticle Pediatric Patient
Doç. Dr. Filiz ŞENOCAK (Sağlık Bakanlığı)

Cephalos porıns (3rd generation)
Mainly Cefotaxine & Ceftriaxone
Ayşen GÜVEN (ECZACIBAŞI)

New Dimension in Electrocardiography
High Resolution ECG
Fikret KÜÇÜKDEVECİ (TEPA)

Hospital Info & Picture Archiving Systems
Fikret KÜÇÜKDEVECİ (TEPA)

Elbo Ant
Prof. Dr. Ahmet EKİN (HİPOKRAT A.Ş.)

Tumors
Prof. Dr. Dündar SABAH (HİPOKRAT A.Ş. )


AMELİYATLAR

Doç. Dr. Musa AKOĞLU Laparoscopie Cholecystectomy (in French position)

Op. Dr. Hikmet SARIKATİPOĞLU Conventional Retinal Deteachment Surgery

Op. Dr. Şükrü SOLAK Idiopathic Scolliosis


Türk firmaları Irak'ta düzenlenen Bağdat İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı'ndan başarıyla çıktı. Fuara katılan Türk firmaları Irak ile toplam 70 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirdi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen "Bağdat İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı" Türk firmalarının ihale başarısına sahne oldu. Fuara katılan firmalar, Irak ile toplam 70 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirirken, Irak Sağlık Bakanı, MOU çerçevesinde açılan sağlık ihalelerinde Türk firmalarının birinci sıraya yükseldiğini söyledi.
Körfez Savaşı'ndan sonra ciddi bir ilaç ve tıbbi malzeme krizine giren Irak, ilaç sektörünün önde gelen Türk firmalarını Bağdat'ta ağırladı. 10-13 Eylül 2001 tarihlerinde Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş'nin düzenlediği "Bağdat İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı"na toplam 30 firmamız katılırken, fuarda Türk doktorları çeşitli etkinlikler düzenlendi. Fuara, T.C Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneği (SADER) destek verdi.
Petrol Karşılığı Gıda Programı kapsamında yoğun şekilde ilaç ve tıbbi malzeme alımı yapan Irak, Bağdat İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı'na yoğun ilgi gösterdi. Irak Sağlık Bakanı Ümit Mithat Mübarek'in geçen nisan ayında Türk işadamlarına yaptığı davet üzerine gerçekleşen fuarın açılışına Iraklı yetkililerden üst düzeyde katılım oldu. Açılışta, Başbakan Yardımcısı Hikmet Mizban Al Azzawi, Irak Yüksek Öğrenim Bakanı Dr. Humam Abdülhalik Abdulgafur, T.C. Bağdat Büyükelçisi Mehmet Akad, Bağdat Ticaret Müşaviri Şevket Ilgaç, T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Op. Dr. Mevlüt Mercan ve İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Canbolat ile ASO yetkilileri hazır bulundu.
Irak Sağlık Bakanlığı kampüsü Saddam Hol'de düzenlenen fuara ilaç ve tıbbi malzeme alanında faaliyet gösteren 30 firmamız katıldı. Fuar kapsamında konuyla ilgili hastanelerde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 8, Tepa firması tarafından 2, Hipokrat firması tarafından 2, Eczacıbaşı firması tarafından da 1 seminer verildi. Fuarda ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı doktorlarınca 3 ameliyat gerçekleştirildi. Konferans ve seminerlere Iraklı doktorların ve tıp öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği ifade edildi.

Irak Sağlık Bakanı Ümit Mithat Mübarek, fuar ziyareti sırasında, katılımcı firmalardan Türk-Irak protokolü çerçevesinde 20 milyon dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme alınacağını açıklarken, MOU kapsamında açılan 44 milyon dolarlık Kanser ve Diyabet Hastanesi yapım işini bir Türk firmasına verdiklerini söyledi. Bakan Mübarek, 6 milyon dolarlık midibüs alımını da Türk firmalarından yapacaklarını belirterek, MOU çerçevesinde açtıkları ihalelerde Türk firmalarının birinci sıraya yerleştiğini vurguladı.