Sayfayı Yazdır
 Fuar Listesi
Gana Türk İhraç Ürünleri Fuarı 
 
 
Gana Türk İhraç Ürünleri Fuarı
04.05.2006-07.05.2006
Forum Fuarcılık A.Ş. Organizasyonu
Akra-Gana
Fuar Detayı   Yerleşim Planı   Ülke Bilgisi   Sonuç Raporu   Fuar Destekleri

Akra-Gana Afrika’nın YükselenYıldızı Gana

Batı Afrika'nın “Yükselen Yıldızı” Gana Cumhuriyeti, doğuda Fildişi Kıyısı, batıda Togo, kuzeyde Burkina Faso ile komşudur. Güneyinde ise ona coğrafyanın “Altın Kıyısı” unvanını kazandıran muhteşem kumsallarıyla Atlas Okyanusu uzanır.

Gana Cumhuriyeti adını 13. yüzyıla kadar batı Sudan'da parlak bir dönem yaşayan eski Gana İmparatorluğu'ndan almıştır.

Batı Afrika’nın Giriş Kapısı
Gana ulaşım olanakları nedeniyle Batı Afrika'nın giriş kapısı niteliğini taşır.

Kotoka Uluslararası Havalanı, teknolojik olanaklarını Batı Afrika'nın alt bölgelerindeki diğer ülkelerin kullanımına da sunan modern bir havaalanıdır. Büyük Akra Bölgesinde bulunan Tema ve Batı Bölgesinde yer alan Takoradi Limanı ise deniz ulaşımına olanak sağlar.

Afrika Ekonomik Topluluklarına Üyedir

Gana; Afrika Birliği (AU), Afrika'nın Genişlemesi İçin Yeni Ortaklık (NEPAD) ve hepsinden önemlisi 15 ülkenin katılımı ile oluşan, malların serbestçe dolaştığı, 250 milyon kişilik bir pazarı kapsayan Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik İş Birliği örgütü (ECOWAS) üyesidir.

Gana dışındaki ECOWAS üyeleri; Benin, Burkina Faso, Cape Verde, Fildişi Sahilleri, Gambiya, Gine, Yeni Gine, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo'dur.

Afrika’nın En Güler Yüzlü, En Dost Halkı
Coğrafyası gereği tropik bir iklime sahip olan Gana'da insanlar da sıcak kanlı ve dost canlısı, misafirperver-likleri bizimkiyle boy ölçüşecek derecede efsanevidir. El sıkışmak yine bizde olduğu gibi her şeyin anahtarıdır. “Akwaaba” sözcüğü ise gönülden söylenen bir “merhaba”nın karşılığıdır.

Gana Ekonomisine Genel Bakış
Hukuka ve insan haklarına saygılı bir ülke olan Gana'da ekonomik dalgalanmalar yaşanmamaktadır. Enflasyon ve faiz oranları düşme eğilimindedir. Gana Hükümeti son 3 yıl içinde makro ekonomik istikrarı koruyabilmiştir. Hükümetin 2004 yılı için öngördüğü gayri safi milli hasıla büyümesi % 5.2 'dir; bu oran bir önceki yılda kaydedilen oranla aynıdır. Ayrıca Gana Borsası yükselen pazarlar arasında dünyaca bilinen bir borsadır.

Altın ve Kakao İhraç Ediyor
Gana'nın ihracatında en önemli kalemler; altın (dünyanın 10. altın üreticisi), kakao (dünyanın 2. kakao üreticisi), ton balığı, boksit, alüminyum, manganez ve elmastır.
Ayrıca turizm altın ve kakaodan sonra ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biridir.
Eşi benzeri olmayan kumsalları, rengarenk denizi ve korunmaya alınmış yağmur ormanları ve milli parkları turizmin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Çok Geniş Bir Yelpazede İthalat Yapıyor
Gana'nın öncelikli ithalat kalemleri; yatırım malları, makine aksamları, gıda ürünleri, inşaat malzemeleri, beyaz eşya, otomotiv yedek parça ve aksesuarları, mobilya, ev tekstili, kozmetik ürünler ve temizlik malzemeleridir.

Dış Ticaretinde Ağırlıklı Ülkeler
Gana'nın dış ticaretindeki ağırlıklı ülkeler; İngiltere, ABD, Fransa, Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hollanda, Almanya.

Türkiye-Gana Ticari İlişkileri
Türkiye ve Gana arasındaki ticari ilişkiler sanılanın üzerinde bir gelişim göstermiştir.
2004 yılı verilerine göre Gana'nın Türkiye'ye ihracatı 81 milyon dolar, Türkiye'nin Gana'ya ihracatı ise
32 milyon dolardır.

Gana Hakkında Kısa Kısa:
Başkent: Akra
Önemli kentleri: Kumasi, Takoradi, Sumanyi
Yüzölçümü: 238.537 km2
Nüfus: 21 milyon
Para Birimi: Cedi (1Cedi(C)=100 Pesewa)
Büyüme Oranı: %2.6
Dil: İngilizce.
Din: Nüfusu Hristiyanlar (%68.8), Müslümanlar (%15.9) ve geleneksel dinlere inananlardan (%8.5) oluşur. İnanç özgürlüğü Anayasa ile garanti altına alınmıştır.
Yönetim Biçimi: Gana’da anayasaya dayalı çok partili parlamenter demokrasi rejimi uygulanmaktadır. Anayasa Mahkemesi, Gana’nın adli sisteminin merkezinde yer alır.
Eğitim: Tropik Afrika'daki en gelişmiş eğitim sistemine ve en yüksek okur- yazar oranına sahiptir. Hükümet, yıllık bütçenin %28 ila %40'ını eğitime ayırmaktadır. Ülkede bulunan beş üniversiteden üçü devlet üniversitesidir.
Medya: Bağımsız bir medyaya sahiptir. 50’yi aşkın gazetesi, 23 adet televizyon istasyonu bulunmaktadır.

Serbest Bölgede Çok Büyük Yatırım Avantajları
Serbest bölgelerde yatırım yapmak isteyenlere aşağıdaki avantajlar sağlanmaktadır.
• Serbest bölgedeki üretim için yapılan tüm ithalatlar ve bu bölgeden yapılan ihracatlar gündemde olan direkt veya dolaylı vergilerden %100 muaftırlar.
• Bu bölgede elde edilen gelir 10 yıl süreyle Gelir Vergisi'nden muaftır. 10 yıldan sonra ise karın %8'ini geçen kısmı için Gelir Vergisi alınmaktadır.
• Hem işçi hem de yatırımcı için var olan çift yönlü vergiden muaftırlar.
• İthalat için lisans (belge) gerekmemektedir.
• İthalatta minimum düzeyde Gümrük Vergisi alınmaktadır.
• Sermaye ve karın geri dönüşü konusunda hiçbir zorlama yoktur.
• Gana'da yapılan yatırımlara, millileştirme ve istimlake karşı garanti verilmiştir.

Ticaret ve Yatırım Yapmak İçin O kadar Çok Neden Var ki…

• Toplam 250 milyon kişiye erişebilecek Afrika pazarı.
• Büyük konukseverlik ve kişisel güvenlik
• Batı Afrika bölgesindeki en istikrarlı politik ortam.
• Yerleşik bir demokratik düzen ve iyi yönetilen bir ülke
• Hükümetin özel sektörün gelişimi için gösterdiği çaba
• Yabancı ortaklarla işbirliği yapmaya istekli dinamik bir özel sektör
• Gerek kalifiye gerekse sıradan günlük ortalama 1 dolara geniş iş gücü.
• ABD ve AB ülkelerine ihracatlarda vergi indirimleri.
• Bölgedeki diğer ülkelere göre nispeten daha gelişmiş alt yapı.
• Güzel dahili yollar ve ana yol alt yapısı.
• Yeterli elektrik ve su rezervi.
• Hızla artan internet kafeler ve gelişmiş IT endüstrisi.
• Gelişmiş dahili ve dış haberleşme ağı.
• Hava alanları ve limanların olması.
• Batı Afrika Alt Bölgesindeki stratejik ve merkezi konumu.

Yatırım İçin Öncelikli Olan Sektörler
Yenilebilir Deniz Hayvanları İşletimi, Mücevherat/ El Sanatları Üretimi, Tekstil ve Giysi Üretimi, Metal Elişleri İmalatı, Çiçekçilik, Kakao İşleme, Macun Cevizi İşleme, Ambalajlama Tesisleri, Fayans Üretimi, Farmakoloji, Etnik Güzellik Ürünleri, Enformasyon ve Komünikasyon Teknolojisi (ITC), Tuz İşleme.

Fuar Hakkında Bilgiler
Türk İhraç Ürünleri Fuarı, 4-7 Mayıs 2006 tarihleri arasında, Gana’nın başkenti Akra’da, Gana Uluslararası Ticaret Fuarı Merkezi’nde, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın verdiği 24.4.1995 tarih, 5 numara, A sınıfı Yeterlilik Belgesi’ne istinaden Forum Fuarcılık A.Ş. tarafından gerçekleştirilmektedir.

Fuara, Gana Ulusal Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği de destek vermektedir..
Fuar sırasında Gana Ulusal Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ile birlikte Ganalı ve Türk firmalarının ikili iş görüşmeleri için organizasyonlar yapılacaktır.

Fuarda Sergilenebilecek Ürünler
Fuarda un, yağ ve salça gibi temel gıda maddeleri, helva, kuruyemiş, maya, bakliyat, yem katkı maddeleri, ekmek fırını, zeytin, zeytin yağı, bitki yağı, süt mamulleri, hidrofil pamuk, demir-çelik ürünleri, inşaat ve sıhhi tesisat malzemeleri, seramik ürünler, fayans, yer döşemeleri, mermer, tuğla, kiremit, alçı, çimento, prefabrik yapılar, yol yapım ve taş kırma makineleri, ambalaj ve şişeleme makineleri, deri işleme makine ve ekipmanları, tekstil makineleri, konfeksiyon makineleri, unlu mamul üreten makineler, hafif nakliyat arabaları, binek arabaları, minibüs, kamyon, otomotiv yedek parçaları, akü, oto lastiği, klima ve soğutucular, telekomünikasyon ürünleri, elektrik malzemeleri, dayanıklı tüketim malları, ev aletleri (elektrikli ve elektriksiz), bilgisayar ve aparatları, ilaç ve tıbbi malzeme, ortopedik ürünler, tekstil ürünleri, spor malzemeleri, ayakkabı, çanta, kağıt, ilaç ve kimyasal ürünler, sabun, diğer temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, ev ve mutfak eşyaları, porselen ve cam ürünler, halı, mobilya, mutfak malzemeleri, okul ve ofis araçları, kırtasiye malzemeleri, ziraat ve hayvancılıkta kullanılan malzemeler, fabrika ve atölyeler için gerekli malzeme ve aletler ile tarım makinelerinin sergilenmesinde yarar görülmektedir.

Katılım Ücreti
Tüm hizmetler dahil m2 satış fiyatı= 350 USD,
Nakliye hariç m2 satış fiyatı= 300 USD’dir.

En küçük stand 9 m2 dir.

Ödemelerde, yapıldığı günün USD karşılığı T.C. Merkez Bankası
Efektif Satış Kuru esas alınmaktadır.

Ödemelerin Yapılabileceği Banka Hesap Numaraları
Banka                                                           YTL                      USD
Garanti Bankası Yenişehir Şb. (411)              6297558               9092049
Yapı Kredi Bankası Meşrutiyet Şb. (156)      1023732-1           3002936-3

Katılım Ücretine Dahil Hizmetler
Stand konstrüksiyonu, halı, her 3 m2 ye 1 spot, 1 masa, 2 sandalye, 3 raf, stand alınlık yazısı, sergilenecek ürünlerin Türkiye-Gana-Türkiye nakliyesi (kiralanan her bir metrekare için 0.15 metreküp ve 40 kg. ürünün nakliyesi Forum A.Ş.'ye ait olup bu hacim ve ağırlıkları aşan her bir metreküp için 450 USD ve 1 kg. için 2 USD katılımcı firma tarafından ödenecektir), gümrük işlemleri, nakliye sigortası, “Fuar Kataloğu”nda firma bilgilerine yer verilmesi, genel güvenlik ve temizlik hizmetleri.

Ekstra Malzeme ve Hizmetler
Fuar katılım ücretine dahil malzeme ve hizmetler dışında talep edilecek video, bilgisayar, buzdolabı, ekstra yapı tesisat ve dekorasyon malzemeleri, hostes, tercüman vb. mal ve hizmetler bedeli karşılığı Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından sağlanacaktır.

Fuar Kataloğu

“Fuar Kataloğu” 12x21 cm. boyutlarında basılacak ve İngilizce hazırlanacaktır. Katılımcı, profesyonel ziyaretçi ve Akra'daki ilgili kurum-kuruluş ile ticari temsilcilere dağıtılacak kataloğa dileyen firma ücreti karşılığında reklam verebilecektir.

Reklam Fiyatları
Arka Kapak Renkli 500 USD
Kapak İçleri Renkli 350 USD
İç Sayfalar Renkli 250 USD

Reklam filmleri firmalar tarafından hazırlanarak gönderilecektir. Çerçeveli reklam filmleri sayfa boyutundan birer cm küçük hazırlanmalıdır.

Seyahat ve Konaklama

Fuara katılacak firma temsilcileriyle ziyaretçilerin seyahat ve konaklama işleri, Forum A.Ş.’nin kuruluşu olan 3F Turizm Seyahat Ltd. Şti. tarafından organize edilecektir.

 
Copyright © 2001-2006  Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.
Meşrutiyet Cad. No: 29/14 06420 Kızılay-Ankara/TÜRKİYE
Tel: +90 (312) 419 19 32 (pbx)
Faks: +90 (312) 419 19 37